Κτήρια που έχουμε κατασκευάσει

Εκτύπωση

Μια από τις μικρότερες πόλεις της Εύβοιας. Μια μικρή γωνιά της Ελλάδας, με τόσο μεγάλη ιστορία και ακόμα μεγαλύτερο μέλλον. Μια υπέροχη πινελιά στη ζωγραφιά της Εύβοιας, που διατηρεί τα χρώματα του παρελθόντος μέσα από τη σύγχρονη παλέτα του παρόντος.Στο κέντρο του νομού Ευβοίας, μόλις 8 χλμ βόρεια της Χαλκίδας, προσφέρεται λόγω της ιδανική της θέσης να αποτελέσει και τη βάση για τις εξορμήσεις σας σε όλον τον υπόλοιπο νομό. Με ιστορία που φυλάσσεται από γενιά σε γενιά και άρχεται από το έτος 1924 οπότε και αποτέλεσε τη φιλόξενη αγκαλιά που δέχθηκε τους πρόσφυγες από την Αρτάκη και την Κύζικο της Μικράς Ασίας.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά χρόνια έχουν περάσει, αλλά δεν έχει χαθεί η απλότητα και η αυθεντικότητα της παράδοσης σε πράγματα κι ανθρώπους. Οι παραδοσιακές ψαρόβαρκες και τα καΐκια δίπλα από τη σύγχρονη μαρίνα σε ένα γαλήνιο και ονειρεμένο τοπίο. 

Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις πεντακάθαρες παραλίες, θα ζήσετε τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, θα χαρείτε τις εκδηλώσεις των Κυζικείων που εορτάζονται κάθε χρόνο στη μνήμη της Παναγίας Φανερωμένης τον Αύγουστο. Θα πιείτε το καφεδάκι σας ή το ουζάκι σας απολαμβάνοντας πεντανόστιμους μεζέδες και γλυκά με φόντο τα καταγάλανα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού και για όσους…αντέχουν θα απογειωθούν στη νυχτερινή ζωή, για να ξαποστάσουν τέλος σε κάποιο δωμάτιο από τα πλείστα φιλόξενα καταλύματα των ξενοδοχείων ή ενοικιαζόμενων δωματίων της πόλης.

Παραλίες: Καλάμια, Λιμανάκια (Πάρκο), Κεντρική Παραλία, Ακτή Μαυρομάτη, Ζαργανόσκαλα, Ρετσινάδικο, Παραλία Φανερωμένης, Ακτή Βολέρη.

 

Η Νέα Αρτάκη πήρε την ονομασία της από την παλιά Αρτάκη, που βρισκόταν στην πανέμορφη χερσόνησο της Κυζίκου στην Προποντίδα της Μικράς Ασίας.

Υπάρχουν αναφορές ακόμα και στην αρχαιότητα, όπως στην Οδύσσεια του Ομήρου και στα “Αργοναυτικά” από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο.

Υπήρξε μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο κατά τη βυζαντινή εποχή γνωρίζοντας μεγάλη ακμή στη ναυτιλία, το εμπόριο και την αλιεία.

Περίτρανη μαρτυρία της ακμάζουσας εποχής της αποτελούν πληθώρα περίφημων κτιρίων όπως το Διοικητήριο, καθώς και το Αρρεναγωγείο, που είχε χτιστεί κατά τα πρότυπα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έντονα θρησκευόμενοι οι Αρτακηνοί είχαν πάντα αρωγό την πίστη τους, που εκφράστηκε μέσα από την ίδρυση της πλειάδας μονών και εκκλησιών. Σπουδαιότερες από αυτές υπήρξαν ο λιθόκτιστος ναός Άγιος Νικόλαος και η Μονή της Φανερωμένης, όπου βρισκόταν η εικόνα της Θεομήτορος, η οποία φυλάσσεται σήμερα σε περίοπτη θέση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Wednesday the 24th. Joomla Templates Free. bestideas
Copyright 2012

©